Hardlopen: de ideale warming-up

Veel mensen vragen zich af wat de ideale opwarming is voor hardlopen. Het antwoord is simpel: de ideale warming-up bestaat niet. Als je op Google gaat zoeken naar opwarmen voor hardlopen komt er een stroom aan informatie uit en vaak spreken ze elkaar tegen. Ik zeg niet dat ik het perfecte antwoord heb, want iedereen is anders. Wat voor mij werkt hoeft niet voor een ander te werken, dus uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je zelf moet uitproberen waar jouw lichaam het beste op reageert.

Op veel sites staat dat je moet beginnen met het licht oprekken van de spieren. Ik ben hier zelf absoluut geen voorstander van. Je spieren zijn nog helemaal niet warm, waardoor rekken extra moeilijk zal gaan en juist een negatief effect kan hebben. In mijn ogen kun je het rekken beter bewaren voor na het lopen. Mocht je toch willen rekken doe dat dan aan het einde van je opwarming en maak nooit een verende beweging tijdens het rekken: dit verkort de spier juist. Statisch rekken is altijd beter!

running

Mijn ultieme opwarming begint met dribbelen. Dit kan op de plek, maar ook bijvoorbeeld over een parkeerplaats. Dit dribbelen is nog onder het tempo van rustig joggen en is puur om je lichaam rustig in beweging te laten komen. Je kunt met je armen zwaaien om je hele lichaam op te warmen. Ik zelf vind dit altijd fijn, vooral in de winter aangezien je lichaam dan net iets meer tijd nodig heeft om je spieren warm te krijgen. Doe dit ongeveer 4/5 minuten. Dan ga ik door naar een paar oefeningen om de spieren die je tijdens het lopen gebruikt extra warm te maken. Vaak doe ik iets van 20 squats en 10 lunges per been. Mocht je dan nog willen rekken dan is nu je kans en denk eraan: altijd statisch!

Mocht je dit hebben uitgeprobeerd en werkt het voor jou, dan zou ik het leuk vinden om dit te horen. Heb je zelf nog tips om op te warmen dan zijn die natuurlijk ook altijd welkom. Veel plezier en succes!

Category: Hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>